Nederland gelijk met Cyprus in UEFA-Ranking

Een maand geleden meldde ik op deze website onder de titel Hoezo … ‘uitschakeling Ajax desastreus’ ?! dat het meedoen aan de Champions League of de UEFA Cup in principe weinig uitmaakt voor de zogenaamde UEFA-Ranking. Na de uitschakeling gisterenavond van vier van de vijf Nederlandse clubs in de UEFA Cup, wordt het nu een ander verhaal dat verstrekkende gevolgen voor de komende jaren kan hebben.

In beide Europese toernooien kunnen clubs punten halen voor hun land, waardoor ze hoger in de ranking komen te staan. Deze ranking bepaalt vervolgens hoeveel clubs een land mag afvaardigen in de verschillende toernooien. Het maakt dus niet veel uit in welk toernooi je meedoet, als je maar MEEDOET. En daar zit nu net het probleem … gisterenavond werden vier van de vijf clubs uitgeschakeld; Ajax, FC Twente, Heerenveen en Groningen kunnen dus geen punten meer halen voor de ranking van Nederland … en dat is nog niet alles, het mes snijdt aan twee kanten, want de punten die PSV en AZ dit seizoen Europees scoren worden wél gedeeld door het aantal clubs dat dit jaar werd ingeschreven, zes dus.

Nou hoeft het niet meteen rampzalig te zijn want de UEFA Ranking wordt over een periode van vijf jaar berekend, maar het helpt natuurlijk ook niet echt. Een paar plaatsen stijgen kun je in ieder geval wel vergeten. Mochten we een paar plaatsen dalen, dan komt zelfs rechtstreekse deelname van de landskampioen aan de Champions League in gevaar komen.

Op dit moment zijn we voor het seizoen 2007/2008 van de 7e naar de 21e plaats gezakt, dat is gelijk aan Cyprus! Mochten PSV en AZ geen punten scoren dan blijven we daar staan of we zakken nog verder en telt dit nog vijf jaar door in de ranking. In de vijfjarige Overall ranking staat Nederland op de 8e plaats, een plaats die o.a. recht geeft op rechtstreekse deelname van de landskampioen aan de CL. Mochten we slechts twee plaatsen zakken, dan moet de kampioen zich via de voorronde plaatsen, daar zitten we dus niet ver van af!

Dus moeten PSV en AZ het net als voorgaande jaren maar weer opknappen. Laten we hopen dat ze een hoop punten bij elkaar voetballen om het leed nog enigszins te verzachten.

Lees ook:Dante: We móeten van PSV winnen
Lees ook:‘Overwinteren kan nog best’ Echt?
Lees ook:Guardado mogelijk toch tegen Ajax
Lees ook:PSV schrikt te laat wakker
Lees ook:Willems nog veel langer uitgeschakeld

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Nederland gelijk met Cyprus in UEFA-Ranking

  1. Boske (redacteur SC Heerenveen Blog)

    Goede tekst dit. Want veel mensen vergeten hoe belangrijk deze UEFA ranking is. Des te meer punten, des te meer (en betere) plaatsen voor Nederlandse club in het Europees voetbal.

    Maar ja, ‘wij van Heerenveen’ hebben donderdagavond niet echt geholpen met het verlies in Helsingborgs…

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>