Wonder van Zwolle voltrekt zich in Doetinchem

Wekenlang leek het erop dat de prestaties in de Champions League het meest zouden bijblijven in een seizoen dat zou eindigen met een domper. Niet dat het bereiken van de achtste finale de meest indrukwekkende prestaties was die spelers van PSV zich konden voorstellen, maar bij gebrek aan een titel moesten ze toch wat. Ajax was nou eenmaal de grootste kanshebber voor het kampioenschap en PSV zou eindigden als tweede. Zo schrijft het NRC.

“Een kans is een kans”, zei PSV-directeur Toon Gerbrands voor de seizoensontknoping, maar toen leek het er toch vooral op dat hij wat moest zeggen. Het in stand houden van bijna vervlogen hoop. Maar niet voor het eerst in zijn carrière als voetbalbestuurder kreeg Gerbrands zijn gelijk. Terwijl hij bij AZ heeft meegemaakt dat de titel op de slotdag werd verspeeld, was hij zondagmiddag getuige van het wonder van Zwolle. Zo zou je het althans kunnen noemen, PSV’s tweede kampioenschap op rij op een dag dat concurrent Ajax niet verder kwam dan een 1-1 gelijkspel bij De Graafschap. De landstitel werd met een voorsprong van twee punten geprolongeerd.

Het wonder van Zwolle was eigenlijk het wonder van Doetinchem. Zelfs de meest fanatieke PSV’er had er geen eurootje op durven zetten dat Ajax punten zou verspelen op de Vijverberg. Immers, De Graafschap zou daar gewoonweg niet goed genoeg voor zijn én voor de club stond er zondag niets meer op het spel dan héél blijven. De Graafschap wacht namelijk belangrijker wedstrijden, die in de nacompetitie.

En tóch gebeurde het. Mensen die de ‘kampioenswedstrijd’ op de Vijverberg voor de TV of via de radio volgden, konden niet geloven wat ze zagen in de tweede helft van dat duel. In de eerste helft leek erg geen vuiltje aan de lucht. Ja, eentje dan: Ajax had al op 0-3 of 0-4 moeten staan. Achteraf bleek dat geen vuiltje, maar een kliko vol. En die kreeg Ajax in de tweede helft over zich uitgestort. De Graafschap vocht dat het een aard had en durfde zelfs brutaal naar voren te voetballen zodra het daartoe de gelegenheid had. Uit een van die counters viel de knappe gelijkmaker. Omdat Ajax daarna uit zenuwen en ergernis vergat te voetballen wist De Graafschap daarna een half uur stand te houden en gaf het eigenlijk geen echte kans meer weg.

Nadat het definitieve bericht uit Doetinchem (1-1!) was doorgekomen, renden de spelers van PSV richting het uitvak om feest te vieren met de eigen fans. Spelers en staf bijna tot tranen toe geroerd. Wat een ontknoping. Wat een dag.

Zo kwam alles toch nog goed. En dat terwijl alles er juist op leek dat PSV dit seizoen overal naast zou grijpen. Door eigen toedoen, overigens. Er werd in kringen van analisten, maar vooral PSV-supporters en anti-Ajax-fanatici vooral gewezen naar de goedkope penalty die Ajax twee weken geleden kreeg, maar bij PSV wisten ze beter. De ploeg van Phillip Cocu had het zichzelf moeilijk gemaakt door gelijk te spelen tegen kleine clubs als Excelsior, SC Heerenveen en Roda JC.

In Zwolle mocht PSV van geluk spreken dat de thuisploeg onzorgvuldig omsprong met de gecreëerde kansen. PEC stormde naar voren, counterde, was dichtbij de 1-0, maar het was PSV dat op voorsprong kwam en de marge snel erna verdubbelde. Buitenspeler Jurgen Locadia zorgde voor de onverwachte 0-1, waarna spits Luuk de Jong de 0-2 binnenschoot. Gehaast rende De Jong terug naar zijn eigen helft. Toen verkeerde hij nog in de veronderstelling dat PSV er nog vijf moest maken om ook via doelsaldo op gelijke hoogte te komen met Ajax. Onder het mom: je weet het nooit.

En toen kwam daar, een kwartier na rust, bericht uit Doetinchem. Ajax 1-1. Alsof het een doelpunt van PSV betrof juichte het Eindhovense vak in Zwolle, terwijl voormalig PSV-spits Luc Nilis zijn buurman op de perstribune een knuffel gaf. Ook hij, tegenwoordig spitsentrainer, hunkerde naar de titel. Met gierende zenuwen en de handen soms voor de ogen. In afwachting van een lot dat zich niet nog niet liet bepalen. Ware kampioenskoorts. Maar ook: knagende onzekerheid.

Plots was daar nog een doelpunt van PEC, van Ouasim Bouy, maar nog geen minuut later hield Luuk de Jong de veilige marge in stand (1-3). Daardoor hoefden PSV-fans niet te vrezen voor hun eigen ploeg, maar kon alle aandacht uitgaan naar het spelverloop bij De Graafschap-Ajax. Net zo lang tot er was afgefloten in Doetinchem en de spelers van PSV een feest ontketenden op een middag die ze nooit meer zullen vergeten. Net als die van Ajax.

Het wonder van Zwolle had zich voltrokken. In Doetinchem.

Lees ook:De druk ligt bij PSV juist!

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Wonder van Zwolle voltrekt zich in Doetinchem

 1. Hahaha

  Kampioen van de armoe of geld dat alleen als Ajax kampioen wordt?

    /   Reply  / 
 2. leonard 50

  Psv kwam ten miste VEEEL VERDER dan jouw clubje die bij de vorige 4 keer champ er al direct eerste ronde werd uit gedonderd .Dat was europees gezien een lachertje ! o ja ik praat niet over Twente dus hierop afreageren geeft je intelligentie aan en dat is mede gezien je nickname een lachertje Wahaha

    /   Reply  / 
 3. Hahaha

  Ja Wolfsburg of M. United waar niks meer van over is als je die vergelijkt met PSG, Barcelona, R. Madrid, AC Milaan, enz of Lyon die met 7-1 van D. Zagreb wint waardoor Ajax met doelsalto eruit lag tja het valt ook allemaal niet mee he pipo

    /   Reply  / 
  1. leonard50

   tja een keer op doelsaldo eruit je hebt gelijk ! Maar de andere keren als lachertje er kansloos uit gedonderd !

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>