Stoer PSV ten onder in Vicente Calderón

PSV is op dramatische wijze uitgeschakeld in de achtste finales van de Champions League. De Eindhovenaren waren in Madrid dicht bij een stunt tegen Atlético, maar na strafschoppen ging het toch mis. Luciano Narsingh was de schlemiel. De invaller miste op het cruciale moment.

In tegenstelling tot de slechte generale van zaterdag tegen sc Heerenveen (1-1) speelde PSV dit keer uiterst geconcentreerd. Geen slordige fouten en met een volledige focus op het resultaat. De spelers voerden de meegegeven opdracht van trainer Phillip Cocu op een ijzersterke manier uit.

In Vicente Calderón was in de eerste helft opnieuw een hoofdrol weggelegd voor Jeroen Zoet. De 25-jarige goalie, ook al de held in de heenwedstrijd, behoedde zijn club voor een vroege achterstand. Met een prima reflex voorkwam hij in de 15e minuut een doelpunt van Atlético-spits Antoine Griezmann.
Maar PSV durfde ook te voetballen. Weliswaar lag de nadruk op de verdediging, met Nicolas Isimat-Mirin als extra slot op de deur (5-3-2), maar PSV wist ook dat het moest scoren om te overleven. De backs Jetro Willems en Santiago Arias rukten veelvuldig mee op en de Eindhovenaren waren dan ook regelmatig op de vijandige speelhelft te vinden. De gevaarlijkste actie ontstond in de 28e minuut toen Marco van Ginkel aan de rechterkant doorbrak. Zijn voorzet bereikte echter niet Jürgen Locadia of Luuk de Jong.

In de tweede helft zette Davy Pröpper een mooie aanval op en schoof de uitblinkende Andres Guardado de bal door naar Jürgen Locadia, wiens goed geplaatste schot via de Sloveense keeper Jan Oblak op de paal belandde. In de rebound miste de kopbal van De Jong kracht en kon Van Ginkel ook niets meer uitrichten. De aanval verdiende een doelpunt, maar kreeg het niet.

Verdedigend had PSV de zaken prima op orde. Mooi voorbeeld daarvan was de uitstekende rugdekking van Hector Moreno op het moment dat invaller Fernando Torres in de 70e minuut zijn opponent Jeffrey Bruma had afgetroefd. De oplettende Mexicaan zette op het juiste moment een sliding in. Torres was in de slotfase was dicht bij de nekslag voor PSV. Zijn inzet ging evenwel via de handen van uitblinker Zoet tegen de paal.

De noodzakelijke verlenging werd door PSV met hangen en wurgen overleefd, waarna strafschoppen uitkomst moesten bieden. Saillant detail is dat de Eindhovenaren van de laatste acht reguliere penalty’s er liefst vijf misten, maar dit keer ging het – ondanks de vermoeidheid – een stuk beter. Marco van Ginkel opende vanaf elf meter het bal en zette PSV in de beslissende strafschoppenserie op voorsprong. Ook Guardado nam zijn verantwoordelijkheid en schoot raak. Aan Madrileense zijde kwamen Gabi en Saul goed weg, want Zoet kreeg zijn handen net niet goed genoeg achter de bal. Ook Pröpper bleek trefzeker, net als Bruma die penalty nummer 4 tegen de touwen ‘ramde’. Moreno zette PSV op 5-4, maar Torres bracht de stand weer in balans. Invaller Maxime Lestienne deed vervolgens ook wat hij moest doen; 6-5. Maar Atlético weigerde in de thriller te buigen. Toch legde PSV telkens de druk weer neer bij de Spanjaarden. Ook Santiago Arias scoorde (7-6). Luciano Narsingh, als invaller in het veld gekomen, miste bij een stand van 7-7. Hij schoot op de lat. Juanfran haalde vervolgens defnitief de trekker over en schoot de winnende pingel binnen.

Wat voor PSV rest is tots. De Eindhovense club kan fier terugkijken op het Europese avontuur, waarinwerd afgerekend met Manchester United en CSKA Moskou. Ondanks de teleurstelling zal PSV de knop snel om moeten weten te zetten. De regerend landskampioen krijgt zondag Ajax, de enig overgebleven concurrent in de strijd om de titel, op bezoek.

Lees ook:Nieuwe unieke prestatie vereist
Lees ook:Waar rook is, is vuur?
Lees ook:Winst voor Knegsel, Waalre en Vessem

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>