Nieuwe unieke prestatie vereist

De 0-0 van PSV gisteren tegen Atlético Madrid in de achtste finale van de Champions League betekende een primeur in het Europese voetbal van 2016. Er zijn na de winterstop nog altijd zeven (!) Spaanse ploegen actief in Europa en alleen de Eindhovenaren wisten een punt te pakken tegen een club uit de Primera División.

Sla de resultaten er maar op na: AS Roma ging met 0-2 onderuit tegen Real Madrid, Napoli verloor op bezoek bij Villarreal met 1-0, Molde boog met 3-0 bij Sevilla, Rapid Wien werd met 6-0 verpletterd door Valencia, Olympique Marseille bleek in eigen huis niet opgewassen tegen Athletic Bilbao (0-1) en Arsenal moest zijn meerdere erkennen in FC Barcelona: 0-2.
PSV is daarentegen de enige Nederlandse club die nog actief is in Europa. De ploeg van trainer Phillip Cocu wist eerder dit seizoen in eigen huis te winnen van Manchester United, Vfl Wolfsburg en CSKA Moskou.

Maar de knappe 0-0 in Eindhoven stelt PSV voor de opgave een nieuwe unieke prestatie te leveren. Als PSV over drie weken scoort in Estadio Vicente Calderón heeft het aan elk gelijkspel genoeg om zich ten koste van Atlético Madrid voor de kwartfinale van de Champions League te plaatsen. Dat op zich is al bijna een onmogelijke opgave. In Europees verband is de ploeg van trainer Diego Simeone vrijwel onverslaanbaar op eigen veld.
Sinds Simeone de technische scepter ruim vier jaar geleden overnam van Gregorio Manzano speelde Atlético veertien thuiswedstrijden in de Champions League. Benfica was begin dit seizoen de enige ploeg die met een overwinning terugkeerde uit de Spaanse hoofdstad (1-2). Het betrof een wedstrijd in de groepsfase. En het was meteen de eerste keer in anderhalf jaar tijd dat de ploeg van Simeone een goal hoefde te incasseren.

Kaká was in maart 2014 tot dan toe de laatste geweest die namens het bezoekende elftal een doelpunt had gemaakt in de kolkende thuishaven van Atlético, zo zocht VI uit. AC Milan ging desondanks hard onderuit: 4-1. Dat lot was meer Europese grootmachten beschoren. Barcelona was dat seizoen in de kwartfinale eveneens niet opgewassen tegen de latere CL-finalist (1-0) en begin vorig seizoen verloor Juventus op weg naar de finaleplaats met dezelfde cijfers.

In totaal won Atlético elf van zijn veertien thuisduels in de Champions League. Chelsea en Real Madrid kwamen er in de knock-outfase genadig vanaf met een 0-0 gelijkspel, maar ook dat resultaat zou voor PSV niet genoeg zijn na de 0-0 van gisteren. In dat geval is een verlenging nodig om te bepalen of de ploeg van trainer Phillip Cocu de kwartfinale haalt. En zelfs in 120 minuten is scoren in Vicente Calderón lastig, gezien de uitstekende defensieve cijfers van de Rojiblancos. Behalve Benfica en Milan was sinds seizoen 2013/14 alleen Zenit Sint-Petersburg nog trefzeker in een Europees uitduel met Atlético. Hulk tekende tijdens de eerste speeldag van dat seizoen na een uur voor de gelijkmaker, maar de Russen zouden desondanks met 3-1 verliezen. De balans in eigen huis van de ploeg van Simeone na tweeënhalf seizoen is dan ook indrukwekkend: slechts vier tegengoals en liefst 32 doelpunten voor.

Het eerste anderhalf jaar onder het bewind van Simeone speelde Atlético in de Europa League, die het in 2011/12 ook meteen won. De defensie was met zeven tegengoals in anderhalf seizoen weliswaar minder stevig, maar desondanks was Rubin Kazan de enige ploeg die overeind bleef in Madrid. De Russen zorgden drie jaar geleden voor een daverende verrassing door de titelverdediger in eigen huis op een 2-0 nederlaag te trakteren.

Het ging gezien de ijzersterke prestaties van Atlético om een incident. PSV staat derhalve voor een quasi onmogelijke stunt. Het 0-0 gelijkspel op bezoek bij Manchester United was dit seizoen een aansprekend resultaat, maar de uitduels met CSKA Moskou (3-2) en VfL Wolfsburg gingen (2-0) verloren. En een jaar geleden was Zenit Sint-Petersburg nog veel te sterk in de Europa League: 3-0. Dus zo goed als Atlético thuis is de laatste jaren, zo matig presteert PSV buiten Eindhoven in Europees verband.

Eén facet spreekt vóór PSV; Atlético heeft de laatste weken erg veel moeite met scoren. Hopelijk ‘houden ze dat nog een tijdje vol’, want het is niet de vraag óf, maar wanneer de doelpuntenmachine van de ‘Colchoneros’ weer op toeren komt.

Lees ook:VI: Ajax in verdedigend opzicht beter
Lees ook:Winst voor Knegsel, Waalre en Vessem
Lees ook:Van Ginkel-transfer tik voor Ajax en Feyenoord

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>