Column VI: Pas na de winterstop hoeft Reis er écht te staan.

Zonder al te veel fantasie kun je hem rustig een avonturier noemen. Jonathan Reis scheert met liefde langs de randen van het wilde leven.

In januari van dit jaar ontsloeg PSV hem vanwege drugsgebruik, vorige maand werd hij met veel te veel alcohol uit auto gehaald en ooit wekte hij ook al eens de toorn van zijn toenmalige trainer Huub Stevens door eigenhandig het gips van een gebroken voet te verwijderen.

Zondag in Eindhoven liet Jonathan Reis zich weer vieren als scorende spits. Hij kwam aan het begin van de tweede helft van het duel met VVV-Venlo op het veld en bracht de verlossing die het stroef draaiende elftal van trainer Fred Rutten zocht. De combinaties haperden, Reis’ voorganger Danny Koevermans zat opgesloten in de kleine ruimtes en kansen waren er nauwelijks.

Totdat Reis zich aan het front meldde met zijn antenne voor de juiste positie en zijn instinct voor het belangrijke moment. Tien minuten na de rust bevrijdde hij PSV door alert te reageren op een te zachte terugspeelbal van Ferry de Regt en doelman Dennis Gentenaar te omspelen: 1-0.

Twaalf minuten voor het eindsignaal stond Reis andermaal op de goede positie om doeltreffend een assist van Jeremain Lens te verlengen. Bingo, riep de Braziliaanse bon-vivant en hij deed het zelfs twee keer.

Het betrof eigenlijk slechts twee simpele intikkers, maar de euforie in Eindhoven was er niet minder om. De heropstanding van het probleemkind van PSV joeg afgelopen zondag bij het volk op de tribune zelfs sluiers vocht door de ogen.

De Braziliaan behoort sinds 2007 tot de A-selectie van PSV en brak sindsdien twee keer een voet, werd op huurbasis verbannen naar Tupi FC door Huub Stevens nadat hij te laat was teruggekeerd van vakantie en werd door Fred Rutten ontslagen vanwege het gebruik van verdovende middelen. Reis is nog steeds speler van PSV.

Geen voetballer heeft in korte tijd zoveel genade gekregen als de centrumspits uit Contagem. Het zegt veel over zijn intrinsieke kwaliteiten en de grote transferwaarde die PSV hem toedicht en niet zo snel op het spel wil zetten. Jonathan Reis heeft een dodelijk schot en de mentaliteit van een sluipmoordenaar.

Vervuld van vreugde bedankte de voetballer zijn familie, medespelers, trainers, fans en zichzelf. ‘Ik heb hard gewerkt en ik ben blij’, sprak hij. Tot de schrijvende pers drong Reis niet door, want PSV heeft rond de voetballer een soort cordon sanitaire opgetrokken.

Het leidde zelfs tot verontschuldigingen van trainer Fred Rutten, die inhoudelijk niet kon ingaan op de huidige situatie van Jonathan Reis. De speler zit namelijk in het proces, zoals dat in verdoezelend managerslatijn heet. Het komt erop neer dat PSV zijn gangen nauwlettend in de gaten houdt en probeert de labiele voetballer op het rechte pad te houden.

Zijn optreden tegen VVV-Venlo vormde geen garantie dat Reis voor de eerstvolgende wedstrijd tegen Willem II, zei Rutten. Want in het proces van de PSV-coach moet de voetballer er pas na de winterstop écht staan.

Lees ook:Guardado mogelijk toch tegen Ajax
Lees ook:PSV rouwt om sterfgevallen
Lees ook:PSV schrikt te laat wakker
Lees ook:‘Overwinteren kan nog best’ Echt?
Lees ook:Dante: We móeten van PSV winnen

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Column VI: Pas na de winterstop hoeft Reis er écht te staan.

 1. Ron

  Nu dit dan! Je vol laten lopen en spuiten heet avonturier? Soory Jona, maar dan zul je me weer jaloers gaan noemen, maar dat slaat nergens op! Dat heet zelfmoordneigingen! Wil je drugsgebruik en drankmisbruik zo romantiseren? Hoe noem je Theo Jansen? Of Maradonna in de 90′s?

    /   Reply  / 
  1. Jona

   Dit is een column rechtstreeks van VI omdat Reis speler van de week was geworden. Ik ben het er dus niet per definitie mee eens, maar wil het de lezers hier gewoon niet onthouden.

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>