‘Danny Koevermans is geen Eric Cantona.’

Column in het AD:

Zondag maakte Danny Koevermans van zijn hart geen moordkuil. Hij deelde een sneer uit naar het verwende publiek van PSV, dat hem, zijn ploeg en zijn club had uitgefloten. Het is helemaal niet erg dat een voetballer af en toe reageert op al het gesproken afval dat in zijn richting komt.

Eric Cantona ging bij een uitwedstrijd van Manchester United iets te ver. De geniale Fransman plaatste vijftien jaar geleden alweer een karatetrap op een supporter van Crystal Palace. Recent smeet Paolo Guerrero van HSV een drinkbus tegen het hoofd van een supporter omdat er vanaf de tribune gemeen gescholden werd op hem. Ook al niet goed te praten.

Maar dat je een keer beschaafd stelling neemt tegen dat permanente gezeik vanaf de tribune is niet meer dan normaal. Ik wacht wat dat betreft op een gebaar van Blaise N’Kufo tegen het gepeupel van FC Twente dat deze eigen man geregeld uitfluit.

Het is een trend in het voetbal om zwaar rekening te houden met wat supporters doen en willen. Dat braaf boze fans te woord staan bij je spelersbus. Het is net zo bespottelijk als het gedrag van Guerrero.

Ik kan het niet bewijzen, maar heb sterk de indruk dat ook clubbestuurders vaak bang zijn voor hun eigen fans.
Jan Willem van Dop, directeur bij FC Utrecht, is een gunstige uitzondering in dat opzicht. Hij neemt stelling tegen eigen supporters als ze zich ernstig misdragen.

Bij zijn collega’s elders in de eredivisie krijg ik dat veel minder mee. Of eigenlijk helemaal niet. In algemeenheden zijn ze dapper, man en paard noemen gebeurt nooit. Het heet wellicht verstandig, maar zou het ook laf kunnen zijn?

Heeft Ajax al een onderzoekje gepland naar de verspreiders van de prent over het bombardement op Rotterdam? Hebben ze bij Feyenoord hun recidivisten al tot kalmte gemaand in dit verband?
Wie beleid maakt, moet duidelijk in de frontlinie blijven staan. Gisteren nam Koevermans zijn terechte, beschaafde teksten aan het adres van zijn aanhang terug. Jammer. Koevermans is geen Cantona.

Lees ook:PSV schrikt te laat wakker
Lees ook:‘Overwinteren kan nog best’ Echt?
Lees ook:Dante: We móeten van PSV winnen
Lees ook:Willems nog veel langer uitgeschakeld
Lees ook:Guardado mogelijk toch tegen Ajax

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “‘Danny Koevermans is geen Eric Cantona.’

  1. paul postuma

    Nee, en dat zal hij ook nooit worden! Afstand nemen van bepaalde zaken is goed maar hij moet ook begrip tonen voor de lakse houding die af en toe wordt ten toon gespreid!

      /   Reply  / 
  2. Ron

    Sinds de verkoop van Lazovic is het toch echt minder. Ik herken Affelay niet meer bv..

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>