Hendrix verpersoonlijking van uitgebalanceerd PSV

Er waren meer spelers die gisteren bij PSV – CSKA Moskou een dikke voldoende verdienden, maar voor mij persoonlijk was er één man die eruit sprong: Jorrit Hendrix. Misschien komt het omdat hij me blijft verbazen. Als jonkie blijft hij namelijk zo ‘volwassen rustig’! Kijk, van Andrés Guardado wéét je dat hij onder (vrijwel) alle omstandigheden rustig blijft. Dat hij de bal in de ploeg weet te houden als het nodig is, dat hij een overtreding maakt als de situatie erom vraagt en dat hij de ploeg van aanvallende impulsen voorziet als de voorwaartsen ondersteuning nodig hebben. Van Davy Pröpper weet ik het ook. Maar van Jorrit Hendrix… Hij doet óók al die dingen. En hij is 20 hè!

We zien wel vaker ineens spelers excelleren. Maar dan zijn het over het algemeen aanvallers die de voetbalwereld ineens verbazen met flitsende acties of mooie doelpunten. Dat is nog relatief gemakkelijk. Een aanvaller kan zich verschuilen als het zijn dag niet is. Hij mág ook iets proberen. Nee, hij móet het zelfs. Goh, wat mis ik dat toch vaak, een aanvaller die gewoon voor de vuist weg voetbalt. Maar dat terzijde.

Maar een middenvelders mag geen grapjes maken hè. Die moet ‘zuinig’ zijn op de bal. Moet, als hij ten aanval trekt, altijd letten op de ‘restverdediging’. De riskante overtreding die Guardado gisteren maakte, paste niet bij hem. Eerder bij een 20-jarige. De Mexicaan had beter moeten weten. Jorrit Hendrix was amper op een foutje te betrappen. Natuurlijk, zijn passes werden wel eens onderschept, maar dat hoort erbij. Hendrix was top gisteren.

Hij is de verpersoonlijking van dit PSV. Dit PSV dat vriend en vijand de afgelopen maanden verbaasde met zijn optredens in de Champions League. En waar zit ‘m die verpersoonlijking dan in? In volwassenheid. In balans. In uitstraling. In rust. In zekerheid. In kracht. In doelmatigheid en doelgerichtheid. In collectief.

CSKA Moskou viel me tegen gisteren. Eigenlijk in Rusland al. VfL Wolfsburg viel me ook niet mee. Niet in Duitsland en al helemaal niet in Eindhoven. En Manchester United was in niets de gevreesde Europese topclub, niet in Eindhoven én niet op Old Trafford.

Ja, of is PSV nou gewoon zo goed? De tijd zal het leren.

Lees ook:Volwassen PSV door in Champions League!
Lees ook:PSV: oogkleppen, oordopjes en vol gas
Lees ook:Lestienne weer in training
Lees ook:United is PSV wel beu
Lees ook:Zware kritiek op fluitende ‘fans’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>