Volwassen PSV door in Champions League!

Het is gelukt! PSV heeft zich dinsdagavond na negen jaar weer gekwalificeerd voor de knock-outfase van de Champions League. De Eindhovenaren wonnen het laatste groepsduel met 2-1 van CSKA Moskou.
Een kwartier voor tijd leek het nog mis te gaan voor PSV, dat via een penalty van Sergei Ignashevich op achterstand kwam. Goals van Luuk de Jong en Davy Pröpper zorgden echter toch nog voor euforie in Eindhoven.

Door de zege eindigt PSV als tweede in groep B. VfL Wolfsburg, dat in eigen stadion met 3-2 te sterk was voor Manchester United, is de nummer één. De ploeg van manager Louis van Gaal vervolgt het Europese avontuur na de winterstop in de Europa League.

Het is voor het eerst sinds het seizoen 2006/2007 dat een Nederlandse club zich plaatst voor de knock-outfase van de Champions League. Destijds kwam PSV zelfs tot de kwartfinales, waarin het werd uitgeschakeld door Liverpool.

Hoewel PSV wist dat het bij een gelijkspel zeker was van minimaal een vervolg in de Europa League, koos het dinsdag in een sfeervol Philips Stadion meteen voor de aanval. Luuk de Jong kreeg – in buitenspelpositie – twee kopkansjes en Gastón Pereiro probeerde het van afstand. Veel (grote) kansen creëerde PSV evenwel niet op een kopbal van de Jong na, ook niet in de tweede helft.

Aan de andere kant wist CSKA nog veel minder te creëren. De Russen waren voor rust nog het gevaarlijkst via een vrije trap van Zoran Tosic, die de bal verrassend richting de verre hoek schoot. PSV-doelman Jeroen Zoet lette goed op en voorkwam een treffer.

In de wetenschap dat United halverwege met 2-1 achterstond bij Wolfsburg en dat een gelijkspel bij die stand voldoende zou zijn voor overwintering in de Champions League, begon PSV iets rustiger aan de tweede helft. De ploeg realiseerde zich dat het defensief moest blijven opletten, omdat het bij een nederlaag zou zakken naar de vierde plaats in de groep.

Na zestig minuten spelen was het uit het niets ook bijna 1-0 voor CSKA. Voormalig VVV-aanvaller Ahmed Musa zocht uit de draai de verre hoek, maar zijn schot ging rakelings naast het doel van PSV. De Eindhovense club was daarmee gewaarschuwd, maar een kwartier voor tijd ging het alsnog mis toen Tosic gewillig over het been van Andrés Guardado viel en de Spaanse arbiter David Fernandez Borbalan floot voor een penalty.

Ignashevich bleef vervolgens uiterst koel vanaf de strafschopstip (1-0) en schoot het Philips Stadion in rouw. Erg lang duurde dat echter niet, want twee minuten later was het al weer gelijk. De Jong zorgde van dichtbij voor de bevrijdende gelijkmaker: 1-1. Genoeg was dat niet, want manchester United stond in Wolfsburg inmiddels op 2-2. PSV had dus een overwinning nodig – op dat moment – en die winnende treffer kwam er: Pröpper maakte er met een goed geplaatst schot 2-1 van. Ongeveer tegelijkertijd kwam Wolfsburg weer op voorsprong tegen United en met nog een paar minuten op de klok kon het vrijwel niet meer mis voor PSV.

PSV liet andermaal zien zéér volwassen te kunnen spelen, op het slechte moment van Guardado na. Juist hij had dat risico op een penalty-tegen nooit mogen nemen. Verder was hij zijn gewicht weer in goud waard voor PSV, evenals de uitstekend spelende Jorrit Hendrix. Ook Jeffrey Bruma speelde een dijk van een wedstrijd. Luuk de Jong onderscheidde zich door koel te blijven op het moment dat het erop aan kwam en de 1-1 rustig binnen te schuiven. De kracht van PSV zit ‘m – in vergelijking met Ajax – in de volwassenheid van de groep. Niet alleen qua leeftijd, vooral ook qua spel.

PSV weet maandag welke tegenstander het treft in de knock-outfase van de Champions League. In februari kan de club dan aan de bak in de achtste finales, maar weet zich tegen die tijd zeer waarschijnlijk versterkt door de terugkeer van Jetro Willems en Maxime Lestienne. Santiago Arias is dan ook weer van de partij, maar Andrés Guardado is dan aan de beurt om een wedsrijd schorsing uit te zitten.

Lees ook:United is PSV wel beu
Lees ook:Schaars zet de boel op scherp
Lees ook:PSV: oogkleppen, oordopjes en vol gas
Lees ook:Lestienne weer in training
Lees ook:Scamacca langer bij PSV

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>