‘Iedereen bij PSV verdient dit kampioenschap’

PSV is kampioen. Volgens trainer Phillip Cocu heeft juist de rampspoed van vorig jaar eraan bijgedragen dat PSV dit seizoen zo sterk is. “Het was een teleurstellend seizoen, maar we hebben er ook veel van geleerd. De jonge spelers hebben ervaren wat het is om voor PSV te spelen, om met de druk om te gaan. Dat was de basis voor dit seizoen.”

De 44-jarige trainer keek ook al vooruit naar het volgende seizoen. “Dit smaakt naar meer. Als je zo’n kampioenschap hebt ervaren, weten de spelers wat het is om daarvoor te spelen. Succes in het tweede jaar is heel welkom en geeft een extra impuls en vertrouwen om op deze manier door te gaan. We willen volgend jaar graag weer een stapje maken.”

Behalve in de competitie mag PSV zich ook in de Champions League bewijzen. Op het hoogste Europese podium merkte Ajax de afgelopen jaren dat het verschil met de top groot is. “Voor elke Nederlandse club is het lastig in de Champions League”, stelt Cocu. “Maar we moeten ons niet neerleggen bij het verschil in budgetten met de Europese topclubs. Ik kijk er daarom naar uit. Wat onze ambitie is? We gaan niet spelen voor de ervaring op zich, we willen vechten voor elke kans die we krijgen.”

Cocu verwacht wel dat hij het komend seizoen zonder Memphis Depay en Georginio Wijnaldum moet gaan doen. “De kans is heel groot dat Memphis en ‘Gini’ vertrekken”, denkt Cocu. “Ik hoop dat we de rest van de ploeg bij elkaar kunnen houden. Een paar mutaties is niet erg, maar het moeten er niet teveel worden.”

Depay en Wijnaldum hadden vorig jaar na het succesvolle WK met Oranje al naar het buitenland kunnen gaan, maar kozen toen bewust voor een langer verblijf bij PSV omdat ze eerst kampioen wilden worden. Een keuze die goed uitpakte. Zichtbaar geëmotioneerd verscheen PSV-aanvoerder Georginio Wijnaldum zaterdagavond dan ook voor de tv-camera’s van FOX Sports. “We hebben het gered”, sprak hij glunderend. “Ik krijg kippenvel van de sfeer hier. Ik heb zelf ook lang op de landstitel moeten wachten. Nu, in mijn negende seizoen, is het dan toch eindelijk gelukt. En het is terecht. Iedereen bij PSV verdient dit kampioenschap.”

Georginio Wijnaldum 'Eindelijk heb ik 'm binnen!'

Georginio Wijnaldum ‘Eindelijk heb ik ‘m binnen!’

Wijnaldum had vorig seizoen al naar een buitenlandse topclub kunnen vertrekken. Samen met Memphis Depay besloot hij echter bij PSV nog een jaartje te blijven om dit seizoen te titel te pakken. “Het is schitterend dat we in onze opzet zijn geslaagd”, aldus een opgeluchte en dolblije Wijnaldum. Hij bemerkte voor de wedstrijd tegen sc Heerenveen geen sprake van overconcentratie of zenuwen. “Helemaal niet. We hadden totaal geen last van zenuwen. Onze voorbereiding was zelfs losser dan normaal. Ik dacht zelfs even: ‘zijn we niet iets te los?’ Maar het was precies goed zo.”

Wijnaldum kreeg de kampioensschaal uitgereikt door PSV-icoon Willy van der Kuijlen. “Nu heb ik ‘m eindelijk binnen”, lacht hij een brede lach. “Ik heb hier zo lang voor gevochten, persoonlijk en met de club. Eindelijk hebben we de schaal binnengehaald. We hadden aan de voroavond op dit seizoen al het gevoel dat we kampioen konden worden. De groep had geleerd van een moeilijk jaar, iedereen was een jaartje wijzer, zowel de spelers als de trainers. Mooi dat ons gevoel is uitgekomen.”

Georginio Wijnaldum weet nog niet wat hij gaat doen. “Ik volg mijn gevoel, dan kan ik nooit de foute keuze maken”, zegt hij. ”Waarschijnlijk zullen wat clubs zich melden, dan ga ik erover nadenken: wil ik die stap maken of wil ik hier blijven? Het gevoel bij PSV is sowieso goed, dus ook dat is een optie.”

In al het feestgedruis had aanvaller Memphis Depay moeite om zijn gevoelens te omschrijven. “Ik heb er eigenlijk geen woorden voor”, stelde hij zaterdag. “Iedereen bij de club is het hele seizoen heel betrokken met elkaar en met alles geweest. Dit kampioenschap is mede daarom echt verdiend. Ik ben ook juist dit seizoen gebleven om de landstitel met PSV te winnen. Ja, komend seizoen wacht de Champions League. Daar droomt iedereen bij de club van”, grijnsde hij. Depay wilde nog niet over zijn toekomst praten. “Feesten nu”, zei hij.

Luuk de Jong keerde de spits op 23-jarige leeftijd terug naar de Eredivisie na een mislukt buitenlands avontuur. “Natuurlijk zijn de Bundesliga en Premier League grotere competities, maar nu ben ik kampioen en gaan we de Champions League in. Wat wil je nog meer?”, sprak hij treffend.

Doelman Jeroen Zoet gaf zaterdagavond aan te hopen op een mooi feest zonder problemen. “Ik hoop dat we een mooi voorbeeld kunnen geven aan heel Nederland”, zei Zoet, die daarmee ongetwijfeld doelde op de ongeregeldheden die zich de laatste jaren voordeden tijdens de huldigingen van Ajax. “We willen er met de supporters een mooi feest van maken, waarbij iedereen zich gedraagt.” Tijdens de huldiging van PSV zaterdag in het Philips Stadion liepen tientallen supporters het veld op, ondanks herhaaldelijke oproepen dat niet te doen. Zoet stuurde hoogstpersoonlijk met boze armgebaren een wat al te enthousiaste fan terug naar de tribunes. “Maar goed, de fans hunkerden naar de titel. Mooi dat wij hen nu blij hebben kunnen maken.”

 

Lees ook:‘Overwinteren kan nog best’ Echt?
Lees ook:Dante: We móeten van PSV winnen
Lees ook:Guardado mogelijk toch tegen Ajax
Lees ook:PSV schrikt te laat wakker
Lees ook:PSV rouwt om sterfgevallen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>