Column: ‘El Hamdaoui: goals, goals, goals’.

Column van Rik Elfrink (ED).

Ik weet nog wat er gebeurde toen bekend werd dat Patrick Kluivert naar PSV zou komen. Een aantal fans schreeuwde moord en brand. Hoe kon een notoire 020-er in godsnaam de stap naar Eindhoven maken? 

Dat soort reacties vind ik altijd een beetje sneu. Kluivert speelde slecht dat jaar. Een voormalige wereldspits probeerde nog een draai aan zijn carrière te geven en verdiende daarbij alle steun. Helaas (ook voor PSV) werd het een klein drama. Had hij in Eindhoven nog wel een goed seizoen gedraaid, dan hadden de Kluivert-bashers van het eerste uur hem waarschijnlijk bewierookt. Zo zit de voetballerij wel in elkaar, heb ik inmiddels gemerkt. Sta je na de wedstrijd vlak voor de spelerstunnel te praten met een supporter die Manolev een waardeloze k……. vindt, vliegt-ie hem na zijn verschijning bijkans om de nek, vraagt om een foto en slaat er vervolgens een hand om heen met de woorden: Heee Stannieee….. Terwijl hij daarmee kostbare tijd snoept van verslaggevers die bij nacht en ontij proberen voor hun betalende lezers een goed verhaal te concipiëren. Zal ik nooit begrijpen, dit soort vreemde snuiters.

Terug naar het onderwerp: Mounir El Hamdaoui. Iedereen heeft een mening over deze speler. Lastig, vervelend, moeilijk. Zou technisch directeur Marcel Brands, die in het verleden met hem heeft gewerkt, nou werkelijk niet kunnen inschatten of dat binnen deze groep tot problemen leidt? Natuurlijk wel. Ik ken de directie van PSV inmiddels goed genoeg om te stellen dat deze mensen geen onnodige risico’s nemen. De aankopen die PSV gedaan heeft zijn niet alleen sportief, maar vooral ook zakelijk buitengewoon verstandig te noemen.

Er is bij El Hamdaoui een verschil met de andere drie aanwinsten. Met El Hamdaoui koop je goals. Krijgt hij een contract voor drie of vier jaar, dan is de restwaarde mogelijk beperkt. Hangt ook af van de vraag hoe de Marokkaan het in Eindhoven doet. Duidelijk is wel dat PSV zich op basis van de huidige financiële situatie maar één keer zo’n aankoop kan veroorloven. Haalt El Hamdaoui gewoon zijn niveau – en waarom zou dat niet – dan koopt PSV 20 a 25 goals.

Grote kans dat dat het verschil gaat maken tussen wél of geen Champions League. Daarmee zijn zijn kosten snel terugverdiend.

Zo zakelijk moet je zo’n deal gewoon bekijken.

Lees ook:‘Overwinteren kan nog best’ Echt?
Lees ook:Dante: We móeten van PSV winnen
Lees ook:PSV rouwt om sterfgevallen
Lees ook:Guardado mogelijk toch tegen Ajax
Lees ook:PSV schrikt te laat wakker

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Column: ‘El Hamdaoui: goals, goals, goals’.

 1. Harry

  Helemaal mee eens met dit verhaal. Spelers moet je op diverse manieren bekijken.
  De voorhoede moet bestaan uit vaardige spelers. Je bekijkt de snelheid, de 2-benighied, balsnelheid en aantal goals. Een spits moet er ieder jaar minimaal 20 inschieten. Heb je een gemengde voorhoede dan doen de buitenspelers ook ieder 10-15 goals, hangende spits ook 10, middenveld gezamenlijk ook 10-15 en voila, je bent er. Halen ze bovengemiddeld rendement kun je weleens richting de 80-90 en soms 100 doelpunten gaan. Zo moet je wel tellen. Zo vind ik ook dat de keeper best wat zwakker mag zijn (alhoewel het best meevalt) als je dat dan maar weer compenseert met rustige solide verdedigers, of spitsen die er vervolgens wat extra inschieten! Het draait uiteindelijk om de winst en niet om tegendoelpunten. Strekking is dus goed wat mij betreft.

    /   Reply  / 
 2. Sem

  tsja wat moet ik hier nog aan toevoegen? al speelde hij in het 1e elftal van mijn moeders theekransje. kan mij het schelen? n btje persoonlijkheid en doelpunten daar kom je toch voor na het stadion? de afgelopen jaren ben ik herhaaldelijk naar het stadion geweest met goede hoop en telkens teleurgesteld in het vertoonde spel beleving gefluit enz enz. met wijnaldum mertens el hamdaoui en in iets mindere mate. heb je spelers die iets extra in huis hebben spelers die bij een achterstand niet achter een bal aan sjokken maar die kolen op het vuur gooien en gaan! heb ontzettend veel zin in het nieuwe seizoen.

    /   Reply  / 
  1. Hahaha

   Teleurgesteld in het spel? Volgens Jona speelt PSV 34 redelijke wedstrijden :)

     /   Reply  / 
   1. Jona

    Ach ja, da’s mijn mening. En ik ben niets anders dan een doorsnee PSV-supporter met een mening.

      /   Reply  / 
    1. Hahaha

     Maar wel iemand die door een PSV bril kijkt dat vind ik jammer. Je hoord nu toch ook weer van Sem de teleurstelling & de fluitconcerten.

       /   Reply  / 
 3. Sem

  iets mindere mate strootman

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>