Column van het AD: ‘Ik had met Wijnaldum te doen.’

Ik had met Wijnaldum te doen, al die haat op internet

Het kan aan mij liggen, maar ik moest niet direct aan een NSB’er denken toen ik de foto van Georginio Wijnaldum zag met zijn nieuwe PSV-shirt, lief glimlachend naast zijn oma. Nationaalsocialisten namen hun oma sowieso zelden mee naar officiële gelegenheden, heb ik wel eens ergens gelezen. Dat vonden ze maar gedoe.

Desalniettemin was ‘#wijnaldumnsb’ afgelopen week een zogenoemd ‘trending topic’ op Twitter. Dat wil zeggen dat betrekkelijk veel mensen Georginio Wijnaldum een ‘vuile NSB’er’ vinden, omdat hij Feyenoord verruilde voor PSV (u begrijpt de beeldspraak in deze, vermoed ik – en anders verwijs ik u graag door naar Wikipedia).

Supporterssentiment, het is heel ingewikkeld en heel eenvoudig tegelijk. Wat Wijnaldum in Rotterdam vooral wordt verweten, begreep ik, is dat hij pas nog het logo van Feyenoord liep te kussen, als een verliefde puber. En juist hij had al zo vaak gezegd dat Feyenoord hem lief was. Maar bijtekenen: ho maar.

Ik begrijp best dat je daar als supporter verdrietig van wordt, of boos. Zeker als je al zo oneindig veel teleurstellingen te slikken hebt gekregen, zoals die arme jongens op de tribune bij Feyenoord. Bovendien is er weinig zo hypocriet als een profvoetballer die in deze tijden een logo kust. Je wordt belazerd waar je bijstaat, als supporter.

Het zijn nooit de Sander Boschkers of de Rob Pendersen die het embleem van hun club aflebberen, maar altijd de voetballers van wie je weet dat ze straks weer gevlogen zijn. Het is een goedkoop, doorzichtig gebaar, verzonnen door Luis Figo-achtige types, bedoeld om bij de fans in het gevlei te komen.

Toch had ik te doen met Wijnaldum, de laatste dagen. Al die haat, al die scheldpartijen op internet. Je zal maar 20 jaar zijn en hevig twijfelen over je toekomst. Je zal maar een toptalent zijn dat al dik drie jaar stilstaat. De ene trainer na de andere. Geldgebrek. Gekonkel. Opstand. Chaos. Steeds iets mindere spelers om je heen. Nauwelijks uitzicht op verbetering.

Je kunt naar het buitenland, voor heel veel geld, maar boven alles wil je beter worden. Je moet er nog niet aan denken bovendien, aan een leven ver weg, zonder je oma. Je wilt in Nederland eerst volwassen worden, als mens en als voetballer.

En dan belt er een club waar bijna alles beter is. De spelers, de faciliteiten, het perspectief, het geld, de rust om je heen. In plaats van wéér een jaar vol gedoe en gehannes, lonkt eindelijk het kampioenschap.

Wijnaldum naar PSV: voor wie in staat is het sentiment los te laten, heel even maar, is het zo ongeveer de meest logische beslissing denkbaar. Voor wie dat niet kan, zal hij wel altijd een vuile NSB’er blijven.

Zo gaan die dingen tegenwoordig.

Lees ook:PSV rouwt om sterfgevallen
Lees ook:‘Overwinteren kan nog best’ Echt?
Lees ook:Dante: We móeten van PSV winnen
Lees ook:Willems nog veel langer uitgeschakeld
Lees ook:Guardado mogelijk toch tegen Ajax

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Column van het AD: ‘Ik had met Wijnaldum te doen.’

 1. Leon FR1908

  Elk woord is nog teveel voor die judas..

    /   Reply  / 
 2. Ollielollie

  Dat hij er veel mag scoren voor PSV…
  En dan over 3 jaar verkopen voor €15miljoen…
  Bij feyenoort genoeg talent, maar met zulk wanprestaties van trainer en bestuur, zal er nooit iets gewonnen worden…

    /   Reply  / 
 3. Martin

  Lopen huilen na de graafschap thuis
  Zich vernederd voelen door de PSV supporters na de 10-0
  Zeggen dat het zo’n pijn doet die 10-0
  Feyenoord logo kussen zeggen dat Feyenoord in je hart zit
  En dan gewoon naar PSV gaan
  En dat is dan dan een mes steek in de rug van iedere Feyenoord fan
  Iedere club buiten Nederland was hem gegund geweest en had hem de held van Rotterdam gemaakt
  Maar nu NSB gaat me zeker te ver
  Maar voel me wel bedrogen

    /   Reply  / 
  1. Jona

   Kijk, dit is nou een inhoudelijk goede reactie van een Feyenoord-fan. Dit kan ik begrijpen en het er mee eens zijn, i.t.t. al die belachelijke doodsbedreigingen e.d.

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>