Balázs is PSV’s enige leider.

Column van de Pers: PSV bekert na de zege (3-1) op Lille verder. Met dank aan het leiderschap van een kleine Hongaar.

Het vaantje rust in zijn rechterhand. Uiterlijk onbewogen tuurt Orlando Engelaar vanuit de spelerstunnel over het veld van het Philips Stadion. De band om zijn linkerarm verraadt een eretitel. Aanvoerder is-ie. Maar PSV zoekt al het hele seizoen wanhopig naar een leider.

Vorige week, na de eerste ontmoeting met Lille (2-2) beklaagde Fred Rutten zich over de wijze waarop zijn elftal reageerde op de situaties die zich tijdens de wedstrijd voordeden. De oefenmeester van PSV zei dat er in het veld iets meer door de spelers zelf geregeld mag worden.

Want daarin schuilt hét probleem van de Eindhovenaren. De formatie van Rutten beschikt niet over een leider, iemand die het elftal bij de hand neemt op het moment dat een wedstrijd daarom vraagt.

Dat probleem openbaart tijdens de tweede Europa League-wedstrijd tegen de Fransen opnieuw. Twintig minuten voetbalt de lijstaanvoerder van de eredivisie precies zoals zijn trainer dat voor ogen heeft. Maar PSV faalt in de afronding.

De bezoekers springen effectiever met de kansen om. Pierre-Alain Frau straft een verdedigingsfout van Marcelo en Erik Pieters af. Het doelpunt komt hard aan bij PSV, dat daarna moeite heeft zich te herpakken.

En juist voor die momenten had Rutten tijdens de transferperiode graag een leider aan zijn selectie toegevoegd. De club zette deze winter alles op alles om Mark van Bommel te overtuigen van een terugkeer naar Eindhoven. Maar hij koos voor een verblijf bij AC Milan.

Rutten hoopt daarom dat er binnen de spelersgroep van PSV alsnog een leider opstaat. Maar wie? Johan Cruijff zei nog niet zo lang geleden in de Volkskrant dat een voetballer pas het leiderschap op zich kan nemen als hij aan deze voorwaarde voldoet. ‘Op het moment dat je je sport volledig beheerst, wordt ook je leiderschap makkelijker, want je houdt tijd over om iemand te helpen.’

Die opmerking verklaart de huidige tekortkoming van PSV. De spelers van de club zijn al het hele seizoen veel te druk met hun eigen presteren.

Eigenlijk is er maar één speler die in Eindhoven aan één eigenschap van een leider voldoet: Balázs Dzsudzsák. De Hongaar is niet het type dat zijn medespelers op de goede plek zet, is ook niet de gangmaker achter het positiespel. Maar hij heeft PSV al vaak geholpen door uit het niets een kans te creëren of te verzilveren.

Zo ook tegen Lille. Met een snel genomen vrije trap trekt hij PSV na rust definitief uit het dal. Even later schiet Jeremain Lens de thuisploeg verdiend naar een voorsprong. Uit een voorzet van – jawel – Dzsudzsák kopt Marcelo uiteindelijk de beslissing binnen (3-1), waardoor PSV zich bij de laatste zestien schaart.

Met dank aan Balász Dzsudzsák, leider door het goede voorbeeld te geven.

Lees ook:PSV rouwt om sterfgevallen
Lees ook:‘Overwinteren kan nog best’ Echt?
Lees ook:Dante: We móeten van PSV winnen
Lees ook:Willems nog veel langer uitgeschakeld
Lees ook:PSV schrikt te laat wakker

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Balázs is PSV’s enige leider.

 1. Hammer

  Hutchinson dat zou een goede leider zijn denk ik. Die Dzsudzsak is in mijn ogen een beetje een opgefokt mennekke, zie de reactie over de gele kaart in de thuis wedstrijd tegen Lille.

    /   Reply  / 
 2. typlayer

  aanvoerders van psv wat ik vinst
  (1) Bouma
  (2) bakkal
  (3) dzudzak

  dat zijn echte leiders

    /   Reply  / 
 3. wijnandshm

  Ja Balzak jij een leider en dat je nog niet klaar bent voor de top, dat zal je ook nooit worden je mag blij zijn dat je met dit PSV mee kent .Want er zullen niet veel Europese clubs voor je klaar staan…….Dus neusje blijf maar verder dromen de toekomst ligt later voor FC Eindhoven

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>