Analyse: hoe nu verder?

Was gisteren een teleurstelling? Ja, niet alleen omdat Ajax kampioen werd, maar helemaal omdat in de belangrijkste wedstrijd van het jaar PSV weer niet echt thuis gaf. Zagen we het aankomen? Ja, maar het wisselvallige Groningen was gisteren niet op zijn best en daar hadden we van moeten profiteren. Gevolg is dat we zeker weten waar we aan toe zijn: een negatief eigen vermogen van zo’n 20 miljoen euro, geen cent om uit te geven en weer een jaar in de -ik krijg het er bijna niet uit- Europa League.

Wat moeten we nou voor consequenties hier aan verbinden? Als we heel reëel zijn is er geen enkele reden waarom Rutten dit team volgend jaar wel sprankelend (of zelfs niet-sprankelend) naar de eerste plaats krijgt. Zijn angstige, voorzichtige persoonlijkheid sloeg de laatste maanden volledig over op ons team. We stonden ten tijde van het gelijkspel tegen Ajax in Eindhoven gewoon zes punten voor; iedereen was dik tevreden. Nu zijn ze vier(!) punten boven ons geëindigd. En Twente, dat de twee zespuntenwedstrijden tegen ons winnend afsloot, kon nog enorme ladingen punten verspelen tegen kleinere clubs en alsnog boven ons eindigen.

Mogen we concluderen dat Rutten een beperkende factor is voor het voetbal dat PSV nastreeft? Wat mij betreft wel. Probleem is echter dat we (mede dankzij Rutten) het geld nu niet hebben om hem te ontslaan. Fred zou, als gentleman zijnde, dan ook vandaag of morgen de handdoek in de ring moeten gooien. En ik ben ervan overtuigd dat de positieve woorden van Brands aan zijn adres slechts uitgesproken zijn om de rust te bewaren. Marcel is een intelligente man, die Fred echt wel zal aanpraten dat een derde seizoen totaal geen zin meer heeft.

Maar is een ontslag van Rutten wel het belangrijkste? Krijgt dat Engelaar -die aangaf niet te weten of hij volgend seizoen nog in Eindhoven speelt, en statistisch gezien is de kans dat als Rutten vertrekt hij meegaat groot- weer aan de praat? Maakt dat van Isaksson een betere keeper? Zorgt dat voor een solide verdediging? Krijgen we daar een scorende spits voor terug? Nee. Ook op het veld zal een boel moeten gebeuren. Zonder geld uiteraard, dus aangezien we toch aardig Feyenoord achterna gaan, zullen we meer naar de jeugd moeten kijken.

Wuytens is zwaargeblesseerd, maar ik begin steeds meer te geloven dat hij het niveau wel aankan. Hij is bijvoorbeeld zeker niet minder dan de diesel die nu op die positie staat. Tamata dan, die gisteren nauwelijks in de problemen kwam. Als hij nog iets meer durf toont in aanvallend opzicht, kan dat ook een prima basisspeler worden dan. Een basisspeler die Labyad inmiddels al is: het leuke ventje dat met een bravour speelt die ze zelfs in Amsterdam niet kennen, en die in combinatie met Lens zorgt voor een heerlijk aanvalsduo. Goede aanvallers waarvan ook Jong PSV er nog een hele lading heeft lopen.

Het beste zou natuurlijk zijn als van Bommel en van Nistelrooy terugkeren deze zomer, maar elk sprankje hoop daarop lijkt verdwenen. Mark, die kampioen werd met AC Milan, en daarvoor bijna alles won met Bayern, heeft echt geen zin om in augustus bij Sibir Novosibirsk o.i.d. te ballen. En dat kan ik hem niet kwalijk nemen. Clubliefde is mooi, maar met dat vooruitzicht krijg je toch schaamrood op je kaken. De kansen op Ruud zijn iets groter, omdat hij sowieso vertrekt bij HSV, en hij bij PSV uiteraard is verzekerd van een basisplaats, in ieder geval tot (als) Reis terugkeert.

Door de financiële malaise zullen echter ook spelers moeten worden verkocht. Het bedrag voor Afellay was hoger ingecalculeerd, en het wegvallen van ongesplepen diamant Reis zorgde voor nog meer twijfel. Ik verwacht dan eigenlijk ook dat we afscheid gaan nemen van Dzsudzsák, die gelukkig wel heeft verlengd en nu een ongelimiteerde transfersom heeft. Dat is eigenlijk de enige winst van het seizoen, al moet je wel afvragen of clubs nog de hoofdprijs gaan betalen aan een club in financiële problemen. Ik hoop (net als 99% van de supporters) dat we ook afscheid nemen van Engelaar, die ten opzichte van zijn vorstelijke salaris totaal niets te bieden heeft aan dit PSV. Hopelijk kunnen we dan met een frisse wind het nieuwe overgangsseizoen in. De tijden dat PSV eens per jaar kampioen werd liggen ver achter ons.

Conclusie: ik verwacht dat Rutten de ‘eer’ aan zichzelf zal houden, en vervangen zal worden door Cocu, E. Koeman of Adriaanse. Daarnaast denk ik dat we afscheid gaan nemen van Engelaar (die weer lekker bij Feyenoord o.i.d. gaat ballen) en Dzsudzsák. In een gek geval kan ook Manolev nog wel eens naar een sub-subtopper in Europa vertrekken. En als Liverpool nog een keer 11 miljoen op tafel legt voor Toivonen zal Brands niet weten hoe snel hij het aan moet nemen. De verkochte spelers zullen moeten worden opgevangen met jeugd, aangezien er simpelweg geen euro meer in kas is. Die jeugd heeft echter dit seizoen zichzelf wél bewezen, in tegendeel tot veel ervaren spelers. Misschien zitten we á la Ajax nu in de zeven magere jaren, maar ook wij zullen daar wel weer uitkomen. Forza PSV!

Lees ook:Dante: We móeten van PSV winnen
Lees ook:‘Overwinteren kan nog best’ Echt?
Lees ook:Willems nog veel langer uitgeschakeld
Lees ook:PSV rouwt om sterfgevallen
Lees ook:PSV schrikt te laat wakker

16 Reacties // Reageer

16 thoughts on “Analyse: hoe nu verder?

 1. Ton

  Ik ben het helemaal met de schrijver eens. Vandaag moet begonnen worden met de evaluatie van het afgelopen seizoen en dienen er drastische maatregelen genomen te worden. Ik hoop ook dat Fred Rutten, in het belang va PSV, de eer aan zichzelf houdt.

    /   Reply  / 
 2. jan van bakel

  een heel duidelijk verhaal , waar ik het ook mee eens ben.
  Ik hoop dat PSV alles weer op de rails krijgt.
  Ook al ben ik een geboren amsterdammer (DWS aanhangervroeger)
  Mijn hart klopt sneller als PSV her veld op komt.
  En Ajax doet mij niets .
  Ik denk aan een andere trainer , heelaas Fred…..

    /   Reply  / 
 3. Ron

  Serieuze vraag: moet je de oudjes wel terug wíllen halen?? Een van Bommel die nu alles gewonnen heeft? Nistelrooy.. Die toch erg blessuregevoelig us gebleken?
  Ik gaf halverwege geen cent voor mijn cluppie Ajax.. Maar een jonge trainer die jonge jongens het vertrouwen geeft…
  Zet cocu er voor, volgevreten vedettes heb je niet nodig. Ajax deed Suarez weg naar misschien is dat achteraf gezien wel een juiste keuze geweest

    /   Reply  / 
 4. Daniël

  Ik ben het deels met de schrijver eens. Ruttens werk is klaar, simpel. Hij heeft te weinig gebracht, 2 jaar de kans gehad en niet eens CL gehaald. Ook het vertrek van Afellay, blessure Reis, en de vormcrisis van Berg mogen daarvoor niet als excuus worden genoemd. Grootste ergernis blijft voor mij Feyenoord-uit, waar Rutten als trainer volkomen heeft gefaald. De rode kaart voor Engelaar was pech, maar we mogen toch constateren dat de tactiek in de eerste helft al heel slecht uitpakte. Wat ik van Rutten niet begrijp: hoe kun je verdedigend spelen met een elftal dat het niet van zijn verdediging, maar juist van zijn aanval moet hebben?

  Wat betreft Engelaar, misschien behoor ik tot die 1e procent die niet al te negatief is. Natuurlijk mogen we constateren dat hij geen leider is, geen goed seizoen heeft gehad. Ik verbaas me er alleen over dat hoe goed hij op Euro 2008 en bij Twente was, we bij PSV veel te weinig van zijn kwaliteiten hebben kunnen zien? Wordt hij bij PSV niet goed gebruikt door Rutten? Misschien komt hij juist onder een andere trainer bij PSV wél uit de verf. Maar goed, als Engelaar zelf stelt niet te weten of hij nog een seizoen voor PSV speelt, dan kan hij beter gaan.

  Ik pleit sterk voor de terugkomst van Van Nistelrooy, omdat hij ook jonge spelers beter kan maken. Van Bommel zou nog een grotere versterking zijn, maar die blijft gewoon bij Milan en inderdaad, we mogen hem geen ongelijk geven.

  Conclusie is inderdaad: Rutten moet zelf opstappen. Cocu zou niet verkeerd zijn, over Hiddink mogen we alleen maar dromen. Waarom niet eventueel een buitenlandse trainer à la Bobby Robson?

    /   Reply  / 
 5. Ton

  Het is misschien (te) simpel om alle (of nagenoeg alle) schuld aan Rutten te geven. Het team van PSV was dit seizoen niet constant en de meest constante ploegen (AJAX en Twente) staan 1 en 2. Het succes van PSV in de afgelopen 3 decennia lag in de kwaliteit van de constante spelers (Kieft, Gerets, Cocu, Nielsen, Nillis, Van Bommel…..). Misschien dat een evaluatie van het PSV-team van dit seizoen deze stelling ondersteunt. Vraag blijft: hoe krijg je constante spelers? Antwoord: rust, vertrouwen, een sterke leider/aanvoerder, brede selectie en natuurlijk ook een trainer. Mijn mening: Van Bommel en Hiddink aantrekken en Rutten als assistent van Hiddink aanstellen. Daarnaast Engelaar en Berg weg!

    /   Reply  / 
  1. Vic

   De kans dat Van Bommel of Hiddink terugkomen zijn nihil. Zeg maar gerust, totaal afwezig.

   Bovendien, moeten we in Eindhoven nu ineens de 020 manier gaan volgen inclusief kakelende orakelmannetjes die een of ander flutplan in elkaar gecopied-paste hebben.

   Ik heb vertrouwen in het huidige PSV bestuur. Op het moment van schrijven worden er spijkers met koppen geslagen. Er komt een extra shirtsponsor. Er gaat flink gesneden worden in de kosten. Ik verwacht dat er hoop net niet spelers ophoepelen.

   Er zal wat geld zijn voor een enkele aankoop. Met wat geluk hoeven er geen topspelers (Balasz, Ola, Lens) weg. Enkel een versterking op het middenveld zou gewenst zijn.

   Aangezien de concurrentie nu ook niet echt een zekere indruk maakt doet PSV volgend seizoen gewoon weer mee om de prijzen. Met of zonder Rutten.

     /   Reply  / 
 6. Ron

  Dsudzak zei vorige week nog lang niet klaar te zijn… Nu zegt ie te vertrekken!?
  Rutten blijft….

    /   Reply  / 
 7. Henkie

  SCHAARS HALEN!! Hij wil wel! Hij is een leider in spé en kan de boel opnaaien.

  Hij heeft openlijk gesoliciteerd. Aangezien ajax Janssen nu al heeft opgehaald, zal je zien dat Twente dadeljk Schaars oppikt.

  Kans niet laten schieten PSV

    /   Reply  / 
 8. jesper4psv

  Als je nou eens Dzsudzsak aan die Russische club verkoopt voor 15tot20mil. en issakson laat gaan voor 1tot3mil. en je Engelaar laat vertrekken voor 1tot3mil.en ook wuytens voor2mil. en ook Koevermans voor 2mil. en je koopt dan toornstra of Aissati voor 2,5mil. assaidi voor4mil. en narsingh voor 2mil. en Tyton voor 6mil. De Vrij voor 1,5mil. dan heb je een erg goed elftal hoor je kunt eventueel nog altijd maza verkopen voor 4mil.en dan bouma er neer zetten

  Tyton
  (Cassio Ramos)
  (Zoet)

  Manolev Marcelo Maza Pieters
  (Hutchinson) (De Vrij) (Bouma) (Tamata)
  (Vukovic)

  Toornstra Toivonen Hutchinson
  (Bakkal) (Aissati) (Bakkal)
  (Funso Ojo)

  Narsingh Lens Assaidi
  (Labyad) (Reis) (Nijland)
  (Zeefuik)

  (…..) kan eventueel ook op die positie

    /   Reply  / 
  1. Jona

   Ik vind veel van je ideeën goed maar Koevermans gaat transfervrij weg, en Aissati gaan we absoluut niet halen. Bovendien zou ik met de onderhandelinskwaliteiten van PSV niet op 20 miljoen voor Dzsudzsák rekenen.. Daarnaast zal Wuytens (zwaargeblesseerd) geen 2 miljoen opleveren, net als Engelaar. Mijn idee hoor..

     /   Reply  / 
  2. Dennis

   Koevermans voor 2mil? Die loopt voor nop de deur uit wat bedoel je man.

     /   Reply  / 
 9. Ron

  En de vrij heeft net getekend..
  Tip?? Haal de Ridder bij de graafschap

    /   Reply  / 
 10. THE JOODFATHER

  IK WEET JULLIE OPLOSSING JULLIE MOETEN HANS KRAAI JUNIOR AANSTELLEN DIE HEEFT MEER SUCCES GEHAD BIJ FC LISSE DAN FRED ZIJN HELE LOOPBAAN & ZELFS HIJ WORDT NOG SERIEUZER GENOMEN DAN FRED RUTTEN & ALS ASISTENT JOHAN VLEMMINX WAT EEN PRACHTIG DUO DUS ALLEMAAL SPANDOEKEN MAKEN VOOR HANSIE HANSIE

    /   Reply  / 
  1. noortuk

   he neus als je dan toch reageert….kraaij zat bij fc lienden…niet bij fc lisse…ow ja haha ik zal even lachen om je ‘grap’

     /   Reply  / 
   1. THE JOODFATHER

    HÉ NOORRUK DIT WAS GEEN GRAP JOU REACTIE EROP DAT IS WEL EEN GRAP

      /   Reply  / 
    1. Paul

     zeg idioot heb je al lang een comp lapt met je hoofletters

       /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>