ED: Wil Eindhoven eindelijk geld in PSV steken?

Burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven wil zich hardmaken om het Philips Stadion uit te breiden met 9.000 plaatsen tot een capaciteit van 44.000 toeschouwers.

Dat aantal moet een stadion voor WK-wedstrijden volgens de voetbalbond FIFA minstens hebben. Van Gijzel vindt de ‘topsportbeleving midden in de stad’ van groot belang voor de toekomst van Eindhoven. Nieuwbouw op een locatie aan de rand van de gemeentegrenzen is voor hem geen wenselijke optie. Van Gijzel verklaarde dit gistermiddag na de presentatie van de twaalf speelsteden voor het wereldkampioenschap voetbal van 2018. The HollandBelgium Bid ontvouwde in het Evoluon zijn plannen voor de kandidatuur van dit toernooi.

Het Philips Stadion is één van de locaties waar het toernooi zou moeten plaatsvinden. PSV, de eigenaar van het stadion dat nu plaats biedt aan 35.000 toeschouwers, vindt het financieel onverantwoord om als enige op te draaien voor de kosten van de uitbreidingsplannen. Die zijn beraamd om tenminste 50 miljoen euro.

Van Gijzel noemt de plaats van het Eindhovense stadion uniek. “Er is in Nederland en België geen gemeente met meer dan 200.000 inwoners te vinden, waar een voetbalstadion zo’n wezenlijk onderdeel uitmaakt van de stadsdynamiek. Het Philips Stadion ligt daar gewoon fantastisch mooi.” Volgens de burgemeester staat Eindhoven ‘welwillend’ tegenover toekomstige investeringen in het complex. “De gemeente wil daarin zijn verantwoordelijkheid nemen”, zegt hij. “Samen met de rijksoverheid moeten we werken aan een goede financiële constructie.” Die kan volgens Van Gijzel bestaan uit directe financiële impulsen, maar ook uit het verstrekken van gunstige hypothecaire voorwaarden (zoals een gemeentegarantie) en het meewerken aan het uitwerken van plannen tot stadsontwikkeling.

De burgemeester stelt wel dat PSV verantwoordelijk moet blijven voor de exploitatie van het stadion en dat de club ‘dingen terug moet doen’. Daarbij denkt Van Gijzel aan ‘community-building’ door de club. Hij doelt daarmee op sociaal-maatschappelijke activiteiten vanuit de club om de Eindhovense samenleving verder te versterken.
“Als Ibrahim Afellay zich verbindt aan projecten in achterstandswijken maakt dat meer indruk dan wanneer de burgemeester langskomt”, gaf hij daarvan een voorbeeld. PSV gaat mee in die gedachten. Algemeen directeur Jan Reker: “Het is logisch dat wij de gemeente in dat geval iets teruggeven. Dat doen we al door deelname aan tal van projecten op sociaal-maatschappelijk gebied. Dergelijke initiatieven willen we verder uitbouwen en versterken.”

Reker benadrukte dat club en gemeente ‘dezelfde richting in willen’, zoals hij het noemde. “Met deze burgemeester trekken we naast elkaar op en staan we niet tegenover elkaar. PSV wil heel graag naar een grotere stadioncapaciteit. Uit onderzoeken blijkt dat we daarmee voldoen aan een vraag vanuit de bevolking. We kunnen die groei alleen nooit zelfstandig realiseren. Met de uitbreiding van het Philips Stadion is een jaarlijkse kostenpost van vijf à zes miljoen euro gemoeid. Dat bedrag kunnen wij niet terugverdienen met die extra stoeltjes. We hebben de steun van de gemeente nodig.”

Lees ook:Guardado mogelijk toch tegen Ajax
Lees ook:Dante: We móeten van PSV winnen
Lees ook:‘Overwinteren kan nog best’ Echt?
Lees ook:Willems nog veel langer uitgeschakeld
Lees ook:PSV schrikt te laat wakker

7 Reacties // Reageer

7 thoughts on “ED: Wil Eindhoven eindelijk geld in PSV steken?

 1. m

  een kut club… ga je toch geen geld in steken

    /   Reply  / 
  1. Ron

   En dit slaat ook nergens op… beetje respect aub

     /   Reply  / 
  2. ikbenhet

   Goh, jij werkt vast bij de gemeente in Eindhoven. –’

   on-topic: Het zou eigenlijk wel eens tijd worden, bovendien kan het ook gunstig zijn voor de gemeente zelf. In verband met het WK.

     /   Reply  / 
 2. Stijn van West

    /   Reply  / 
  1. Ron

   Doe ff normaal zeg!!!! PSV-blogger, laat jij dit toe?

     /   Reply  / 
  2. Paul Postuma

   idd blogger dit moet eraf.

     /   Reply  / 
   1. Jona Auteur

    Uiteraard gaat dit eraf. Had nog niet gezien dat hij dit geplaatst had.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>