2015 was zwaar voor Locadia

Natuurlijk, voor PSV-buitenspeler Maxime Lestienne was 2015 een dramatisch jaar. Hij verloor de afgelopen maanden beide ouders. de man die de afgelopen maanden op zijn positie speelde, Jürgen Locadia, kende een jaar met dieptepunten, maar uiteindelijk toch ook hoogtepunten.
De PSV-spits werd deze zomer verguisd, nadat hij in onmin raakte met trainer Phillip Cocu en zelfs een training miste. In de maanden daarna toonde hij beterschap en pakte hij zijn kans toen Lestienne lang afwezig was door zijn persoonlijke ellende

Locadia moest leren leven met de kritiek die hij te verduren kreeg. Ongefundeerde kritiek, zegt hij. Want: “De buitenwereld weet niets, een mening is al gauw gevormd.” En dat is een feit.
Voor Locadia was het dieptepunt van 2015 het stuklopen van zijn relatie. Hij en zijn vriendin, met wie hij een kindje heeft, gingen uit elkaar. In die periode miste hij een training. “Ik trok het niet meer, alles kwam bij elkaar”, zegt hij daarover in het magazine van zijn club.

Locadia belandde op de reservebank van PSV en kreeg van alle kanten kritiek over zich uitgestort. “Eerst las ik alles, maar daar ben ik snel mee gestopt. Ik heb geleerd me af te sluiten en de knop om te zetten”, zegt hij nu.
“Ik heb veel geduld moeten opbrengen. Soms vraag ik me wel eens af waarom het bij mij altijd langer duurt dan bij een ander. Maar ik hou me vast aan voetbal, want dan vergeet ik alles.”
Het resulteerde allemaal wél in twee persoonlijke hoogtepunten: hij scoorde namens PSV in de Champions League (tegen Wolfsburg) én hij kreeg een oproep voor het Nederlands elftal. “Ik ben nog meer voor voetbal gaan leven, dat was het beste dat ik kon doen.”

En ook dát is een waarheid als een koe. Alleen… als hij dat eerder had gedaan, wie weet waar hij dan nu had gestaan. Aan de andere kant, we hebben het wel over jonge mensen. ‘Grote kinderen’ als het ware, die onder een vergrootglas liggen. De hele maatschappij loert mee door die loep. En o wee als zo’n knaap eens over de schreef gaat, dan worden er kolommen over volgeschreven. Wordt zo’n puber keihard neergesabeld. Als het tegenzit worden er -gekscherend – zelfs kamervragen over gesteld.
Daaraan verander je niets. Het hoort bij de status als profvoetballer. Persoonlijk vind ik evenwel dat niet alleen die spelers verantwoordelijk zijn voor hun eigen daden, maar vooral ook de clubs. Helemáál als het gaat over jonge spelers die uit een ver buitenland worden gehaald. Die mág je niet aan hun lot overlaten. Niet alleen kun je dat niet maken ten opzichte van het joch, maar het kan ook kapitaalvernietiging in de hand werken. Zoals bij Jonathan Reis is gebeurd. En zoals Ajax veel spelers heeft weggestuurd omdat ze de club in diskrediet hadden gebracht. Voorbeelden te over.

Kan niet.

Lees ook:Lestienne weer in training
Lees ook:Hendrix verpersoonlijking van uitgebalanceerd PSV
Lees ook:PSV: oogkleppen, oordopjes en vol gas
Lees ook:Volwassen PSV door in Champions League!
Lees ook:Atléti vol respect voor PSV

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>