Archief: april 2011

Column: Rutten de beste coach van Nederland?

Rinus Michels draait zich om in zijn graf: Fred Rutten maakt kans op de award die zijn naam draagt, en daarmee aangeeft dat hij de beste coach is van het afgelopen seizoen. En ik denk dat Fred daar zelf nog niet eens zo verbaasd over is. Nadat de supporters hun ongenoegen begonnen te uiten zijn nu ook het bestuur en zelfs de spelers zwaar ontevreden over de werkwijze en keuzes van Rutten. Hoe kan het dan dat je kans maakt op zo’n prijs? Laten we de criteria even bekijken: Lees verder

Afellay helpt Barça langs Real.

Ibrahim Afellay begint een serieuze meneer te worden bij Barcelona. Hoewel het vooral om invalbeurten gaat maakt hij veel minuten, en zelfs vanavond mocht hij zijn kunsten weer 20 minuten vertonen. En die kans liet hij niet onbenut, want in een wedstrijd die op slot zat snelde hij langs Marcelo en bediende hij Messi. Later verdubbelde laatstgenoemde de marge, waardoor Barça zo goed als zeker lijkt van de finale. Met dank aan ‘ons Ibi’. Toch nog iets om trots op te zijn dit seizoen.

Één dingetje…

Ik ben meestal niet zo’n fan van de schuld bij iemand anders leggen, maar vandaag ontkom ik er niet aan. Ik heb dan ook maar één ding te zeggen: Björn Kuipers, de ‘scheidsrechter’ die mede ons kampioenschap heeft verknald, komt uit Oldenzaal, Twente.

PSV heeft alles weer in eigen hand!

Is er ooit wel eens een memorabel goede voetbalwedstrijd gespeeld op kunstgras? Ik denk het niet, en ook Heracles – PSV kwam daar niet bepaald voor in aanmerking. Zoals zoveel uitwedstrijden van PSV, maar er was één verschil: Isaksson hield met een aantal knappe reddingen (waaronder op een strafschop) zijn doel schoon. En omdat Lens wéér doorslaggevend was met zijn pass op Dzsudzsák en Berg voor het eerst sinds mensenheugenis weer scoorde, gaan de drie punten mee naar Eindhoven. Lees verder

PSV strijdt voor wat het waard is: 2-2.

Wegens andere verplichtingen heb ik vanavond slechts het scoreverloop van PSV – Benfica mee kunnen krijgen. En dat was zowel bemoedigend als verontrustend. Want laten we eerlijk zijn: wilden we eigenlijk wel door in de Europa League? Natuurlijk was het een hele prestatie geweest als we de 4-1 hadden weggewerkt, maar dan ga je er zo goed als zeker  in de volgende ronde uit en maak je het jezelf ook nog een stuk moeilijker in de competitie.

Lees verder

Sinouh komt een jaar naar PSV, maar waarom?

Als ik zeg: Khalid Sinouh, wat is dan het eerste wat in u opkomt? Inderdaad: oud en allesbehalve degelijk. En die man gaat volgend jaar als tweede of derde keeper aan de slag bij PSV. En dan vraag ik me af: waarom zou je nou niet een groot talent kopen die aan de hand van Isaksson langzaam gebracht kan worden om hem na een seizoen eerste keeper te laten worden? Dit is gewoon geldverspilling, en om eerlijk te zijn de eerste echte blunder van Brands en co. Overigens is hij wel heel blij met de kans, hoopt hij van waarde te zijn in de kleedkamer (zal Rutten blij mee zijn) en vindt hij PSV een grote club. Mooi.

Interne druk en kritiek op Rutten nemen toe.

Eindelijk is naar buiten gekomen dat er ook intern ontevredenheid heerst over Fred Rutten. Als de trainer dit jaar geen titel pakt, heeft hij gewoon twee seizoenen naar de *** geholpen dus ik vind dit dan ook niet erg voorbarig. Op dezelfde dag dat dit nieuws naar buiten komt verschijnt ook de uitslag van een onderzoek van de Supportersvereniging. Die liegt er ook niet om, en ik kopieer dit maar even van ons netwerk: Uit het onderzoek zou onder andere blijken dat de PSV fans idolen missen bij het huidige PSV. De fans geven verder aan dat het huidige PSV meer uit moet gaan van eigen kracht, te weinig uitstraling heeft en – niet zozeer defensief maar – angstig voetbal speelt. Zij missen een ambitieuze uitstraling bij de club, de absolute wil om te winnen bij de spelers en bovenal missen zij sfeer(vakken) in het stadion. Lees verder

Basisplaats Ibi en duels tussen Alex en Park.

Een vrij late tv-tip, maar Manchester – Chelsea is tot nu toe een spectaculair goede wedstrijd. Met aan Londense zijde Alex, die het lastig heeft met harde werker Park. Laatstgenoemde is toch een speler die bij ons groot is geworden, maar die eigenlijk niet veel wordt besproken onder Eindhovense supporters. En dat terwijl hij toch basisspeler is bij Manchester United. Als hij ooit nog terug wil keren dan zou ik dat toch toejuichen, helemaal als hij dit keer Hiddink meeneemt. Ook een aanrader: Shaktar – Barça, met in de basis Ibrahim Afellay, die niet veel aan de bal komt maar wel gevaarlijk as always is. Aan u de keuze.

Strijdlust ontbreekt volledig bij PSV.

Het sportjournaal had ik even gemist vanavond, maar vermoedelijk heeft het volgende item daar in gezeten. Vol ongeloof heb ik kennis genomen van dit filmpje. Pieters, Engelaar en Toivonen worden naar de recente ontwikkelingen gevraagd. Hun reacties zijn veelzeggend, geen enkele strijdlust. Orlando vormt het toppunt, die zichzelf volledig parodieert, voordat hij weer in zijn (mede door ons betaalde) peperdure bolide stapt.

Tuchtcommissie blundert dit keer in ons voordeel.

Kijk, zo ervaren is Wilfred Bouma dan wel weer. Zijn actie waarmee hij de 1-3 voor Heerenveen (terwijl ik het opschrijf zie ik weer hoe belachelijk die stand zou zijn geweest) voorkwam kost hem één wedstrijd schorsing. Rosales, die met een iets fysiekere tackle een punt redde voor Twente, krijgt drie wedstrijden waarvan één voorwaardelijk wegens ernstig gemeen spel/trappen. Lees verder

Resterende programma’s komen er weer bij.

Voor de wedstrijd tegen Twente kwam ik met een resterend programma van Twente en PSV. Na twee dramatische wedstrijden van onze kant zijn we verrassend genoeg nog niet eens kansloos voor de titel. Stél, en ik ben heel voorzichtig na vandaag, dat we de komende vier wedstrijden winnen, dan zijn we zeer waarschijnlijk toch gewoon kampioen. Heel belangrijk wordt de uitslag van Ajax – FC Twente op de laatste speeldag. Kijk maar..

De resterende programma’s:

PSV FC Twente Ajax
Heracles (uit) De Graafschap (uit) NEC (uit)
Feyenoord (uit) ADO Den Haag (uit) Excelsior (thuis)
Vitesse (thuis) Willem II (thuis) SC Heerenveen (uit)
FC Groningen (uit) Ajax (uit) FC Twente (thuis)

Over slappe instelling gesproken..

Niet alleen onze spelers missen de absolute wil om te winnen. Die slappe teksten van Rutten na afloop van een week waarin PSV het kampioenschap en de Europa League verspeelde liegen er ook niet om: “Het team reageerde goed in de eerste helft, na de wedstrijd van donderdag. We kregen een aantal mogelijkheden en gaven nul kansen weg.”

Lees verder